Kaldi Specialty - Oktober 2023

Ethiopië Galeh Limmu Kossa

Voor oktober 2023 bracht Kaldi de Ethiopië Galeh Limmu Kossa koffie uit. Een unieke koffie uit Ethiopië met een rond mondgevoel, tonen van bessen en caramel en een lichte zuurgraad van Aalbes.

 < Terug naar het specialty archief

Ethiopië Galeh Limmu Kossa
Aroma Specialty koffie Peru Churupampa
Aroma

Bessen met tonen van chocolade

Body Specialty koffie Peru Churupampa
Body

Rond mondgevoel, caramel

Zuurgraad Specialty koffie Peru Churupampa
Zuurgraad

Afgerond maar met tonen van Aalbes

Afdronk Specialty koffie Peru Churupampa
Afdronk

Blauwe bessen en donkere chocolade

Limmu Kossa

Plantages: Limmu Kossa Family Estate

Locatie: Jimma, Ethiopia

Cultivars: Plaatselijke variëteiten geselecteerd op productiviteit, kracht en geschiktheid voor de microregio, genaamd: 74165, 75227, 74140, 74110, 74112 en 5227. Limu Kossa is gelegen in de hooglanden waar de Coffea arabica-soort is geëvolueerd.

Exporteur: Eigen export licentie

Importeur: This Side Up-koffie

Ethiopië Galeh Limmu Kossa - Smaakprofiel
Ethiopië Galeh Limmu Kossa - Plantage

Over de plantages

Limu Kossa werd opgericht door Giday Berhe. Hij begon zijn carrière in de koffiehandel in 1993 in Jimma. Vervolgens opende hij een natte en droge molen met als doel de centrale koffiemarkt te voorzien van kwaliteitskoffie. In het begin van de jaren 2000 besloot hij zijn eigen boerderij te vestigen in het dorp Galeh in Jimma en vanaf het begin betekenisvolle relaties op te bouwen met naburige kleine producenten.

Hij besteedt niet alleen een groot deel van zijn winst aan gezondheidszorg en onderwijs voor de gemeenschap, maar hij leert de boeren ook actief om hun boerderijen en technieken te verbeteren, zodat ze uiteindelijk hun koffie kunnen verwerken en exporteren voor hoge premies.

Verwerking van de koffie

De bessen worden met de hand geplukt door seizoensplukkers op het landgoed. Bij levering worden alle bessen eerst gecontroleerd door controleurs, waarna de partijen worden gescheiden in gewassen partijen (vroege en midden van het seizoen) en natuurlijke (late seizoen). De koffie die jij koopt bij Kaldi is een natuurlijke: volledig rijpe bessen worden gelijkmatig verspreid op verhoogde bedden en elk uur omgedraaid om schimmelvorming te voorkomen, vooral in de eerste dagen. Minstens 12 dagen in de zon gedroogd.

Branden van de koffie

De brandtijd is 10 minuten. Na de eerste kraak wordt de koffie nog 25% van de tijd gebrand.

Ethiopië Galeh Limmu Kossa - Verwerking
Ethiopië Galeh Limmu Kossa - Prijsverdeling

Prijsverdeling

51 % - Kosten voor landbouw, oogsten en drogen, intern uitgevoerd bij Limmu Kossa door hun aangenomen personeel.

27% - Het malen in de eigen faciliteit van Limmu Kossa + dekking van bedrijfskosten, inclusief kosten voor personeelstraining.

8% - Intern transport tot aan Djibouti en de totale verzendkosten naar Europa plus douanekosten.

5% - Gemiddelde financieringskosten die we moeten betalen aan sociale kredietverstrekkers en banken - simpelweg omdat we niet over het geld op de bank beschikken om zulke grote hoeveelheden koffie in één keer te kopen. Dit zorgt voor onmiddellijke betaling aan Limmu Kossa wanneer de koffie de haven verlaat.

9% - Compensatie voor This Side Up voor het besteden van tijd en middelen aan het importeren van deze koffie. Het werk omvat financiering, opslag, beheer van export, import en verzendbureaucratie, Q-beoordeling, monstername en promotie van deze koffie.