Kaldi Specialty - februari 2024
Kenia Sakami
Voor de maand februari van 2024 bracht Kaldi de unieke Kenia Sakami specialty koffie uit. Een unieke koffie uit Kenia met smaken en aroma's van onderandere bloemen en bessen. Lees verder over Gloria en haar koffie-missie!
Kenia Sakami
Plantages: Sakami Coffee Ranches Ltd.
Grootte: 120 hectare
Hoogte: 1.800 meter boven zeeniveau
Locatie: Trans Nzoia county, dichtbij Nabiswa, Kenia
Cultivars: SL28, Ruiru 11, Batian and K7.
Exporteur: Sakami Coffees
Importeur: This Side Up-koffie
Gloria en haar missie
Gloria heeft haar carrière als schoonheidsexpert opgegeven, is teruggekeerd naar haar geboorteplaats en heeft besloten haar leven volledig te wijden aan koffie. Ze had verschillende doelen: het aanbieden van koffie van hoge kwaliteit, welvaart brengen in de regio, een overvloedig agroforestry-systeem voeden en bepaalde paradigma's veranderen. Aangezien de North Rift Valley (The Bread Basket) sinds de koloniale tijd voornamelijk bekend staat als een regio voor maïs, wilde Gloria ook dat de regio bekend werd om koffie.
Over Sakami
De omstandigheden voor koffieteelt - de wind, de hoogte en het land - zijn bijna perfect. Dus toen zij en haar man Jarmo hun boerderij in het district Trans Nzoia kochten, waren ze aangenaam verrast te ontdekken dat ze op een van de oudste koffieplantages in de regio stonden. Ze noemden hun koffieplantage Sakami, geïnspireerd door de namen van hun dochters: Sheila, Saar en Nakami.
Vandaag de dag is Sakami Ranches Ltd. een handelsmerk. Koffie groeit vermengd met macadamia, avocado, zuivel en groenten. Haar koffie bereikt opwindende hoeken van de wereld, en daarmee verspreidt de reputatie van Kenia en vrouwen in de koffie zich positief. Ze werkt nauw samen met de boeren, moedigt hen aan om hun eigen bomen te laten groeien en hun koffie te proeven. "De meeste boeren in de regio wisten niet eens hoe hun eigen koffie smaakte," zegt Gloria, "en dat is een van de eerste dingen die ik deed toen we gingen samenwerken."
Verwerking van de koffie
De koffiebessen worden geoogst op hun rijpste punt, geselecteerd en via natuurlijke methode verwerkt. Vervolgens worden ze in geventileerde dozen naar Santa Lucila vervoerd voor droogmalen, sorteren en exporteren. Tijdens het seizoen maakt Ibis soms ongeveer twee retourritten vanaf zijn plantage naar de drogerij. Dit is een lang proces, aangezien er niet zoveel dozen op de vrachtwagen passen en de onverharde weg hobbelig en moeilijk te berijden is.
Branden van de koffie
Special Roast gebruikt een 22kg Probat UG22-brander, die is gebouwd in 1965. De brandtijd is 10 minuten. Na de 'first crack' wordt de koffie nog eens 25% van de tijd.
Prijsverdeling
70% - De prijs die aan Gloria wordt betaald voor haar Washed AA-partijen. Andere verwerkingsmethoden vragen hogere prijzen, afhankelijk van het extra werk en de middelen die ze kosten. Dit is 149% boven de Fairtrade-prijs. €0,20 van deze prijs zijn de kosten die Sakami in rekening brengt als gelicentieerde exporteur.
3% - Droog malen dat wordt uitbesteed aan een van de grote gecentraliseerde molens van het land, eigendom van Coffee Management Services.
7% - Douaneafhandeling, lossen en andere magazijnkosten. Verzekering betaald per kilogram koffie, voor het geval er iets gebeurt op de weg of op zee, en de vracht- en exportkosten van Nairobi naar Mombasa, en van Mombasa naar de haven van Rotterdam.
15% - Compensatie voor This Side Up voor de aankoop van GrainPro-zakken om de stabiliteit van de kwaliteit te waarborgen, het beheren en toezicht houden op het importproces, het organiseren van financiering indien nodig, het beheren van de verpakkings- en exportstroom, het omgaan met import- en verzendbureaucratie, het Q-graden van de koffies, bemonstering voor kwaliteitscontrole en gezamenlijk promoten van deze koffie met Sakami Coffee en Stean's Beans.
5% - Gemiddelde financieringskosten die aan geldschieters moeten worden betaald - eenvoudigweg omdat This Side Up niet het geld op de bank heeft om zulke grote hoeveelheden koffie in één keer te kopen. Dit zorgt voor onmiddellijke betaling aan de boeren wanneer de koffie de boerderij of haven verlaat.