Koffiebonen test
We willen steeds vaker de lekkerste koffies thuis maken. Maar met welke koffiebonen maak je nou het beste bakkie pleur? Hier komt een stuk kwaliteit bij kijken, maar zeker ook jouw smaakvoorkeur. Wij gaan graag samen met jou op zoek naar de lekkerste koffiesoort voor jou. De zoektocht naar een goede bak koffie is namelijk echt niet makkelijk.
Kwaliteit koffiebonen
Over de kwaliteit van koffiebonen valt in principe niet te twisten. Koffiebonen, afkomstig uit de ‘koffiegordel’ (landen rondom de evenaar), kennen over het algemeen een hoge kwaliteit. Ook de grootte van de boon wordt gekoppeld aan kwaliteit. Zodra de bonen geplukt zijn worden ze gesorteerd op grootte en daarna op dichtheid. Over het algemeen geldt de regel: hoe groter de boon, des te beter de koffie. De bonen worden geclassificeerd op een schaal van 10 tot 20, waar in sommige gevallen een kwaliteitsaanduiding aan gekoppeld wordt, zoals AA. Dit is een standaard voor bonen met een screen (schaal) boven de 18. Als je dus de aanduiding AA ziet staan bij koffiebonen, kun je deze als kwalitatief hoogwaardig beschouwen.
Smaakkenmerken per continent
De kwaliteit is bepaald, nu gaan we over naar smaak. Zoals gezegd komen er allerlei koffiesoorten uit verschillende werelddelen, die elk hun eigen smaak hebben: van mild tot pittig en met een lage tot juist een hoge zuurgraad. Grofweg kunnen we de koffies qua smaak typeren per werelddeel. Zo zijn koffies uit Centraal Amerika voornamelijk bloemig en hebben frisse en notige tonen, en zijn koffies uit Zuid Amerika vaak wat voller en romiger en hebben zoete tonen van chocolade en noten. Koffies uit Afrika smaken daarentegen wat frisser en fruitiger en hebben vaak een iets hogere zuurgraad (ook wel acidity genoemd). Tenslotte kenmerken de Aziatische koffies zich voornamelijk door hun krachtige, kruidige en zoete karakter. Heb je al een bepaalde smaakvoorkeur? Dan w eet je nu globaal in welke hoek je het moet zoeten.
Criteria beoordeling koffie
Er zijn ontzettend veel koffievarianten binnen de hierboven geschetste continenten, koffiesoorten kunnen zelfs binnen een land nog heel erg verschillen. Dit kan de zoektocht naar jouw perfecte koffie behoorlijk lastig maken. Gelukkig bestaan er 10 criteria waarop je koffie kunt beoordelen en testen:
- Soort: Arabica of Robusta, onder te verdelen in koffieplantsoorten;
- Smaak: mild, zoet, kruidig, zuur, pittig of bitter;
- Body: weinig (mild) of veel (vol);
- Zuurgraad: licht zuur of juist een hoge zuurgraad;
- Versheid: vers of oud;
- Onvolkomenheden: zuur, gronderig of muf;
- Kop: waterig, oud of sterk;
- Algemeen: neutraal, de smaak is in balans, pittig of scherp;
- Aroma: van mild tot sterk, onder te verdelen in verschillende termen als: natuurlijk, wijnachtig, houtachtig, rokerig, chocoladeachtig, nootachtig, karamelachtig, aards, bloemachtig, fruitig, kruidig of pittig;
- Volheid: nauwelijks vol tot zeer vol.
Koffie proeven
Koffie proeven is vergelijkbaar met het proeven van wijn. De smaak van wijn blijft echter langer hangen op de smaakpapillen en is daardoor dus makkelijker te beoordelen. Maar, oefening baart kunst! Je zult door vaak te proeven steeds beter onderscheid kunnen maken tussen verschillende varianten en zo je favoriete koffie ontdekken. Probeer bijvoorbeeld eens het Kaldi proefpakket en ontdek het verschil tussen mildere en zwaardere koffies. Of haal drie koffies uit verschillende werelddelen en probeer de belangrijkste kenmerken op te merken van bijvoorbeeld een Afrikaanse en een Aziatische koffie. Koffie uit Ethiopië is bijvoorbeeld licht bloemig en zuur, terwijl koffie van Sumatra redelijk zwaar is en een lage zuurgraad heeft.
Je kunt het beste de koffie proeven op de volgende manier. Verzamel van de verschillende koffiesoorten de bonen, gemalen koffie (ga uit van ongeveer 10 gram) en een lepeltje. Schenk vervolgens heet water over de gemalen koffie en neem de geur in je op. Breek het gevormde koffiedik en ruik nogmaals. Geur zegt veel over de uiteindelijke smaak namelijk. Ten slotte neem je een slokje van de koffie middels het lepeltje. Door zoveel mogelijk te noteren word je steeds beter in het verwoorden van wat je proeft en ruikt en kun je nuances nog beter ontdekken.
Persoonlijk koffie advies krijgen?
Niet helemaal zeker welke koffie bij jou past? Kom dan eens langs bij een Kaldi in de buurt en krijg persoonlijk koffie advies van onze ervaren barista's!
Lees ook deze gerelateerde artikelen:
-
- Lekkere koffiebonen? Welke bonen moet je kiezen.
- Koffiebonen kopen
- Koffiebonen waar op letten?
- Welke koffiebonen voor een Jura koffiemachine?
- Beste koffiebonen