True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Kwaliteit koffiebonen

Waar komt koffie vandaan?

Koffiebonen bestellen De kwaliteit en de smaak van koffiebonen begint bij de oorsprong. Hoogstwaarschijnlijk zijn jouw koffiebonen afkomstig uit één van de 70 landen rondom de evenaar waar de koffieplant wordt verbouwd. Dat gebied wordt ook wel de ‘koffiegordel’ genoemd. De koffielanden die binnen dez e gordel vallen, voldoen uitstekend aan de eisen voor kwaliteitskoffie, mede dankzij het juiste klimaat om de  koffieplant te laten groeien. Een klimaat waar het weinig waait, veel regent en niet te warm is, is de ideale match voor koffie.

Hoge kwaliteit koffiebonen

Koffie-experts beweren dan ook dat kwaliteitsbonen uit Afrikaanse landen komen. Als er een land bekend staat om zijn hoogwaardige koffieproducten, dan is het bijvoorbeeld Kenia. De overheid is hier zeer betrokken bij de koffieproductie  van het land. Door telers te belonen met hogere prijzen voor hogere kwaliteit, zorgen ze ervoor dat alleen het beste van het beste door het land wordt geproduceerd. Daarnaast zorgt de hoge ligging van de plantages (soms wel tot 2.100 meter hoogte) ervoor dat de bonen van hoge kwaliteit zijn. De kwaliteit van de bonen wordt hier gekoppeld aan de grootte ervan, waarmee Kenia een eigen beoordelingssysteem heeft om de bonen te classificeren.

Het karakter van de koffieboon

Koffiesoorten uit een bepaalde plaats, plantage of gebied, zeggen vaak iets over het onderscheidende karakter en de kwaliteit van de koffie. Ook de koffieplantsoort speelt hierin een grote rol. Zo is de Arabicaboon de favoriet van de koffiekenner. De plant groeit het best op grote hoogte en de langzaam groeiende, harde bonen hebben over het algemeen meer smaak dan de makkelijker groeiende Robustabonen. Nog specifieker zijn oudere variëteiten (koffieplantsoorten) van de Arabicaplant, zoals Bourbon, erg de moeite waard en worden vaak als kwalitatief hoogwaardig beoordeeld.

Branden en blenden van koffie

Als de bonen geplukt en gedroogd zijn worden ze als groene bonen geëxporteerd. Deze worden in grote (jute) zakken over de hele wereld verstuurd en komen uiteindelijk bij de koffiebrander aan. De specialist brandt de koffiebonen, waarmee hun subtiele smaken naar voren komen. Tijdens dit proces komen er oliën vrij die het geheim van de heerlijke smaak vormen. Na het brandproces hebben de koffiebonen uiteenlopende kleuren: van lichtbruin naar middelbruin tot zeer donkere bonen. Licht gebrande bonen hebben een zachte, licht aromatische smaak, medium gebrande bonen zijn iets sterker en donker gebrande bonen (van donkerbruin naar bijna zwart) leveren heerlijk bittere, scherpe smaken op. Vervolgens kunnen verschillende koffiebonen geblend worden. De kunst van het blenden (het mengen van verschillende bonen) is het samenbrengen van verschillende bonen en zo een harmonieuze balans van smaken, zuurheid en body vinden. De smaak van koffiebonen kan van dezelfde plantage per partij, per jaar verschillen. Hier moet de koffiebrander op inspelen en continu blijven proeven om de smaak te waarborgen.

De kwaliteit hangt dus af van de oorsprong maar zeker ook van de koffiebrander die de juiste smaken tot zijn recht moet laten komen in de bonen. Bij de koffies van Kaldi is de kwaliteit gewaarborgd wat betreft oorsprong rondom de koffiegordel, het karakter van de boon en het brandproces. Het brandproces van de koffiebonen van Kaldi wordt geleid door één van de negen gecertificeerde Q-Graders in Nederland. Dit is het bewijs van koffiekwaliteit en vakmanschap 

Er wordt vaak gevraagd wat de beste koffiebonen zijn. Er is echter geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het is namelijk een kwestie van smaak, waar gaat je persoonlijke voorkeur naar uit? Er zijn wel een aantal richtlijnen waar je op kunt letten bij het kopen van koffiebonen, waardoor jij de koffie kunt zetten die het beste bij jouw smaakvoorkeuren past.

Kaldi webshop

Koffiebonen producten

Ontvang aanbiedingen per mail

Schrijf je in voor inspiratie en aanbiedingen

Franchisenemers gezocht

Start je eigen Kaldi koffie & thee vestiging

blijf op de hoogte

Schrijf je in voor inspiratie en aanbiedingen

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.