Kaldi Specialty - Januari 2024

India Krishnagiri

Als eerste specialty koffie voor 2024 bracht Kaldi de hele bijzonder India Krishnagiri specialty koffie uit. Een unieke koffie uit India met smaken en aroma's van vanille en steenvruchten, met een overheerlijk romig mondgevoel en lichte afdronk van citroengras.

 < Terug naar het specialty archief

India Krishnagiri
Aroma Specialty koffie Peru Churupampa
Aroma

Vanille & steenvruchten

Body Specialty koffie Peru Churupampa
Body

Rond & romig mondgevoel 

Zuurgraad Specialty koffie Peru Churupampa
Zuurgraad

Steenvruchten, passievrucht & meloen

Afdronk Specialty koffie Peru Churupampa
Afdronk

Lichte tonen van citroengras

Krishnagiri Estate

Plantages: Krishnagiri Estate

Locatie: Kandankolli Village Karnataka, Coorg, India

Oppervlakte: 17.8 hectare

Hoogte: 1500 meter boven zeeniveau

Cultivars: Chandragiri, Kents, S795, Geisha

Exporteur: Zombo Coffee Partners Ltd.

Importeur: This Side Up-koffie

Over de Krishnagiri Estate

Gelegen aan de grens van een van 's werelds oudste bossen, de West-Ghatsbossen (waar Baba Budan legendarisch met zeven koffiebonen arriveerde), herbergt Krishnagiri al 150 jaar koffie. Himu heeft zich een tijdje in de zakenwereld gewaagd en besloot enkele jaren geleden op het landgoed te gaan werken. Hij herinnert zich zijn kindertijd te midden van koffie; "er was geen televisie, alleen natuur," deelt hij. "Mijn vader en grootvader wisten niet specifiek van specialty koffie, maar ze wisten wel dat als koffie werd geoogst aan het einde van het seizoen, het het beste smaakte. Deze bewaarden we meestal thuis destijds." De afgelopen jaren heeft hij nauw samengewerkt met Komal en Akshay, waarbij ze hun verwerking hebben verbeterd.

Op Krishnagiri groeit koffie te midden van jackfruit, mango, chikoo, guave, moerbei en andere vruchten, samen met junglebomen en een verscheidenheid aan wildlife, waaronder tijgers, gaur, luipaarden, herten, eekhoorns en slangen.

Verwerking van de koffie 

Koffiebessen worden met de hand geplukt, in een kleursorteermachine geplaatst en geweekt, waarbij halfgele en groene bonen verder worden gescheiden. Vervolgens worden rijpe bessen naar de droogpatio's gestuurd en gedurende 15 tot 20 dagen in natuurlijk zonlicht gedroogd.

Himu en zijn vrouw hebben verwerkingsmethoden geïdentificeerd die bepaalde kenmerken in de koffie naar voren brengen. Ze zijn in staat geweest om de methoden te standaardiseren om jaar na jaar hetzelfde smaakprofiel te bereiken. Onlangs heeft de installatie van de kleursorteermachine hen geholpen de productie te verhogen en ook consistentie te behouden in de selectie van de vruchten.

Branden van de koffie

Special Roast gebruikt een 22 kg Probat UG22-brander uit 1965. De koffiebonen worden 10 minuten gebrand.

Prijsverdeling

50% - De helft van de prijs voor groene koffie gaat naar de boeren van Krishnagiri. Deze prijs omvat een kwaliteitspremie van +100% ten opzichte van de normale lokale robusta-prijs.

18% - Van de prijs gaat naar de exporteur voor de afhandeling om de koffie van het landgoed naar Rotterdam te krijgen.

13% - Totale verzendkosten van Coorg, door de douane en naar ons magazijn. We vullen onze containers met zoveel mogelijk koffie of liften mee met andere importeurs om deze kosten tot een minimum te beperken.

14% - Compensatie voor 'This Side Up' voor het besteden van tijd en middelen om deze relatie en koffie tot leven te brengen. Ons werk omvat het opbouwen van relaties met oorsprongpartners op het veld, het vinden van markten voor de koffies, het verbinden van boeren met plattelandsbanken en NGO-partners, het regelen van de export- en importkanalen, Q-beoordeling en monstername.

5% - Gemiddelde financieringskosten die we aan geldverstrekkers moeten betalen -om zo'n grote hoeveelheid koffie in één keer te kopen. Dit zorgt voor onmiddellijke betaling aan de boeren wanneer de koffie de boerderij of de haven verlaat.