True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Wat is duurzame koffie?

Steeds meer merken en bedrijven streven naar duurzame koffie. Zo stimuleren verschillende merken het gebruik van koffie to go bekers, in plaats van plastic bekertjes. Maar je kunt zelf ook op verschillende manieren bijdragen aan een duurzaam kopje koffie.

Duurzaam koffie zetten

Er is al een proces aan vooraf gegaan voordat jij je koffie koopt, maar ook de koffie die je drinkt en hoe je dit bereidt heeft invloed op het milieu. Maak je bijvoorbeeld gebruik van koffiefilters? Zorg dan dat je niet meer koffie zet dan je nodig hebt. Gooi gebruikte koffiefilters en koffiedik bij het gft-afval. Het koffiedik, eigenlijk het afval van koffie, kun je ook hergebruiken. Zo is het een uitstekend schoonmaakmiddel en kan het helpen bij het absorberen van nare geurtjes. Als je koffiefilters gebruikt, kun je ook kiezen voor filters gemaakt van kunststof of katoen.

Het gebruik maken van capsules of cupjes is het makkelijkst, maar zorgt ook voor veel afval. Er zijn navulbare cups en je kunt cups inleveren om te laten recyclen.

Wij, als inwoners van Nederland, behoren tot een van de grootste koffiedrinkers ter wereld. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld vier kopjes koffie per dag drinken. Gebruik je voor ieder kopje koffie hetzelfde kopje? Goed. Doe je dat niet? Overweeg het eens. Spoel je gebruikte kopje af en hij is weer klaar om hergebruik te worden.

Duurzaam koffie drinken met melk(schuim)

Hoe lekker een Cappuccino of Latte Macchiato ook is, het is niet bepaald duurzaam. Bij beide soorten wordt er gebruik gemaakt van melk, maar de veeteelt die nodig is voor het verkrijgen van melk is ook belastend voor het klimaat.

Om deze drankjes toch te blijven drinken en bij te dragen aan het milieu, wordt er veel gebruik gemaakt van plantaardige melk, zoals haver- of sojamelk. Maar hoeveel duurzamer is plantaardige melk in vergelijking met koemelk?

Voor koemelk is meer land en water nodig dan voor haver- of sojamelk. Voor het groeien van amandelen voor amandelmelk is echter heel veel water nodig. Toch kun je de conclusie trekken dat de impact van plantaardige melk op het milieu, de helft kleiner is dan de impact van koemelk.

Kies het liefst toch voor het drinken van zwarte koffie. Geen melk en geen suiker. Zo heb je ook geen roerstaafje nodig en draag je op die manier ook weer bij aan het milieu. En goede koffie is puur het lekkerst!

Duurzame koffieverpakkingen

Koffie is op verschillende manier verpakt, maar welke manier is nu het meest duurzaam?

Veel verpakkingen zijn gemaakt van fossiele grondstoffen en worden vervolgens verbrand, dit is niet duurzaam. Een andere mogelijkheid is om een eigen pot te hebben waarmee je je koffiebonen kunt kopen. Dit is een populair en mooie manier van presenteren, maar geen goed idee voor de versheid van koffie. Bij het ‘tappen’ van de koffiebonen worden ze blootgesteld aan zuurstof en gaat de kwaliteit sneller achteruit.

De verpakking van onze Kaldi koffie wordt niet gemaakt van aluminiumfolie. Hierdoor is de verpakking recyclebaar en kan bij het PDM-afval.

Duurzaam koffieapparaat en -automaat

Voor het zetten van duurzame koffie heb je een koffieapparaat of automaat nodig. Ook dit kan duurzaam, althans duurzamer. Het aanbod voor energiebesparende/duurzame koffieapparaten is minimaal, maar het is er wel. Koffiemachines die beschikken over allerlei verschillende snufjes, bijvoorbeeld een touchscreen, gebruiken veel energie.

Het aanschaffen van een duurzame koffiemachine zorgt er natuurlijk voor een positieve bijdrage aan het milieu, maar ook verbruik je minder energie wat weer meespeelt in de energiekosten.

Het drinken van koffie is belastend voor het milieu, maar op deze manieren kun je toch stukje bij beetje bijdragen aan het verbeteren hiervan en wie weet kunnen we dan over een paar jaar allemaal nog genieten van ons bakje koffie

Koffiebonen producten

Ontvang aanbiedingen per mail

Schrijf je in voor inspiratie en aanbiedingen

Bezoek de Kaldi Koffie & Thee Webshop

 Bekijk ons assortiment

Franchisenemers gezocht

Start je eigen Kaldi Koffie & Thee vestiging

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor inspiratie en aanbiedingen

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.