De specialty koffie van augustus 2025 is: Thailand Wiang Pa Pao
Als procesontwerper, droogmolenaar en exporteur van deze koffie werkt Jane Kittirattanapaiboon al tien jaar in het Doi Panghkon-gebied. Dit gebied ligt in Chiang Rai en is de thuisbasis van 300 huishoudens, die elk doorgaans 1–2 ton perkamentvellen koffie per seizoen produceren. In tegenstelling tot veel andere herkomst- gebieden, waar koffieboerderijen afgelegen en moeilijk bereikbaar zijn, zijn de koffieboerderijen in Thailand zeer goed toegankelijk.
De koffie-industrie in Thailand begon als onderdeel van een opium-uitroeiingsproject dat werd geïnitieerd door de inmiddels overleden koning van Thailand. In vergelijking met Myanmar en Laos is Thailand veel succesvoller geweest in deze overgang. In Chiang Mai en
Chiang Rai, de twee grootste koffieproducerende provincies van het land, zijn de boerderijen binnen 45 minuten vanaf het vliegveld te bereiken. Het land beschikt over een goed functionerende koffie-infrastructuur, en veel kinderen van boeren keren terug om de familieboerderijen over te nemen.
Jane betrekt perkamentvellen koffie uit twee regio’s in Doi Panghkon om de Wiang Pa Pao Fully Washed en Kenya style washed te creëren. Beide koffies zijn het resultaat van een vrouwelijk geleide inspanning om het potentieel van Thailand als opkomende herkomst
van specialty coffee te laten zien. Jane houdt toezicht op het volledige proces – van natte verwerking tot cupping – en haaldede perkamentvellen van een nabijgelegen natte molen, dicht bij Beanspire’s droogmolen.
Thailand kent een bloeiende lokale specialty coffee-cultuur, waardoor boeren eerlijke en duurzame prijzen ontvangen. Elke kop van deze koffie draagt bij aan zowel economische stabiliteit als milieubehoud.
Aroma
Tonen van karamelzoetheid
Body
Volle body
Zuurgraad
Citroenachtige aciditeit
Afdronk
Schone en verfijnde smaak