True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Ethiopië: Het geboorteland van koffie

Ethiopië: Het geboorteland van koffie
Van koffie legendes tot moderne productie

De oorsprong van koffie

Ethiopië wordt gezien als het geboorteland van koffie. In de oudste mythe over waar koffie is ontdekt, speelt de Ethiopische geitenhoeder Kaldi de hoofdrol. In het Oost-Afrikaanse Ethiopië, was Kaldi ver afgedwaald met zijn geiten. In de nacht sliep hij altijd bij zijn kudde, tot hij op een nacht merkte dat de geiten nog wakker waren in niet in slaap konden komen. Ze waren erg actief en sprongen in het rond. De geitenhoeder dacht in eerste instantie dat zijn geiten bezeten waren, maar al snel nam zijn nieuwsgierigheid de overhand en ontdekte Kaldi dat ze de kleine rode bessen van een groene struik hadden gegeten en de geitenhoeder proefde ook van de bessen.

De bessen hadden op hem hetzelfde opwekkende effect als op zijn geiten. Kaldi nam de bessen mee naar zijn dorp en al snel was de kracht van de koffie bekend in de omgeving. In Ethiopië werden de bessen en bladeren gebruikt vanwege hun opwekkende eigenschappen. Rondtrekkende veehouders mengden de koffiebessen met vet en specerijen om energie te krijgen tijdens hun reizen. De pitten van de koffiebes, de koffiebonen werden uitgespuugd. Om deze reden is er een grote mix van heirloom variëteiten en zijn de koffiebonen uit Ethiopië vaak ongelijk van grootte en vorm. Hoogstwaarschijnlijk waren de ontdekkers van de koffieplant lid van de nomadische Oromo stam, waaruit nog steeds het grootste deel van de inwoners van Ethiopië toebehoord. 

Kaldi de geitenhoeder ontdekt koffie

Koffie productie in Ethiopië

Het verbouwen van koffie begon rond 1500. Voor deze tijd werd de koffie geoogst van koffieplanten die in het wild groeiden. Rond 1800 is Ethiopië begonnen met het verbouwen van koffie op commerciële schaal, hoewel veel koffieboeren nog steeds veel koffie oogstten uit bossen waar de planten in het wild groeiden. Het vervolg van de Ethiopische koffiehistorie is vrij turbulent verlopen. Ten tijde van de turbulente politieke ontwikkelingen en het onstabiele economische klimaat, heeft de koffiesector een flinke klap te verduren gehad. Toen in 2003, de koffieprijs fors omlaagging en niet langer de kosten van het produceren dekte, zijn veel koffieboeren gestopt met het verbouwen van koffie en trokken naar de steden om hier een andere vorm van inkomsten te vinden. Ondanks alle uitdagingen blijft koffie het grootste exportproduct van Ethiopië en is het landnummer vijf op de wereldranglijst van koffie producerende landen. 

Het land, dat grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia, Zuid-Soedan en Soedan, heeft niet veel koffieplantages. De arabica koffie groeit in Ethiopië als enige land ter wereld in het wild en wordt vooral door zelfvoorzienende boeren geplukt. Het grootste gedeelte van Ethiopië, bestaat uit het uitgestrekte en relatief vruchtbare Ethiopisch Hoogland. Hoewel Ethiopië vlak bij de evenaar ligt, heeft het land door de hoogte van het Ethiopisch Hoogland een relatief gematigd klimaat, met uitzondering van de lagergelegen Danakilwoestijn en de Ogaden, die een heet en droog klimaat hebben. 

Traditionele thee ceremonie Ethiopië

Meer dan de helft van de koffie die het land produceert, wordt door de Ethiopiërs zelf opgedronken. De koffie ceremonie is een sociale gebeurtenis, waar de gastheer of -vrouw de groene koffiebonen roostert boven houtskool en de koffie bereid in een jebena. Tijdens het serveren wordt wierook gebrand. De gebrouwen koffie wordt buna genoemd en wordt drie maal gemaakt, wat resulteert in drie verschillende koppen koffie.

Koffie regio's in Ethiopië

Koffie groeit nog steeds in het wild in Ethiopië. Volgens UNESCO zijn er in Ethiopië bijna 5000 wilde variëteiten te vinden en we onderscheiden hierom de koffie op regio, hoogte en cupping score. Er zijn zes belangrijke koffie regio’s in het land, maar een aantal regio’s hebben een subregio die een eigen naam heeft omdat deze een trademark heeft. Een bekend gebied waar koffie vandaan komt ligt in het zuidwesten van het land. Het kleine gebied Yirgacheffe in de regio Sidamo, staat bekend om haar gewassen koffie. Koffie uit dit groeit op een hoogte van ongeveer 2000 meter. Deze koffie, waarvan het vruchtvlees wordt verwijderd en de koffiebonen worden gewassen voordat deze worden gedroogd, staat bekend als een van de beste koffies ter wereld.

Sidamo

In deze hooglanden van Sidamo krijgt de koffie het keurmerk SHG, wat staat voor Strictly High Grown. De koffie krijgt deze naam wanneer het groeit op een hoogte tussen 1200 en 1600 meter. Vaak hebben de koffies uit deze regio een heldere smaak en zijn complex, met prettige tonen van citroen, bessen en aroma’s van bloemen. Natuurlijk verwerkte koffie uit Ethiopië zijn zeer fruitig. De aroma’s van de koffie bestaan vooral uit bessen en zijn zeer zoet.

Guji

Verder naar het noordwesten ligt Guji. De heirloom variëteiten die hier groeien produceren een smaakprofiel dat verschilt van de andere koffies uit de Oromia provincie. De koffie uit Guji heeft aroma’s van donkere chocolade, bloemig en een zoete ondergrond.

Harar

De regio van Harar, is naast Sidamo ook een van de oudste koffieproducerende regio’s. In de hooglanden in het oosten van het land heeft de koffie aroma’s van fruit, wijn en melkchocolade. In tegenstelling tot de koffie uit Sidamo, heeft de koffie uit Harar een lagere zuurgraad en een vollere body.

De arabica die in het geboorteland van de koffie groeit kan onderverdeeld worden in drie categorieën.

  • Longberries zijn de grootste koffiebonen en worden vaak beschouwd als de beste kwaliteit koffiebonen in waarde en smaak.

  • Shortberries zijn kleiner dan de longberries, maar worden wel gezien als een koffieboon van een hoge kwaliteit in het oosten van het land waar deze koffie vandaan komt.

  • De mocha variëteit is een hoog geprijsde koffie. Mocha uit de Harar regio staat bekend om de peaberry bonen, die een complexe, kruidig aroma hebben met tonen van citrus.

Als geboorteland van koffie heeft Ethiopië een zeer rijke geschiedenis. Iets wat ook zeker te proeven is in de unieke smaken aan koffiebonen die uit het land komen.

Benieuwd naar de Kaldi koffie met Ethiopische koffiebonen? Bezoek dan eens een Kaldi in de buurt!

Kaldi koffie met Ethiopische koffiebonen

Traditional Ethiopian

Traditional Ethiopian

Barista's Choice

Barista's Choice

Deel deze post
Archief
Koffie uit Brazilië
De grootste koffieproducent ter wereld met een rijke geschiedenis in koffie

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.