True

Gratis verzending vanaf €35,- in Nederland | Werkdagen voor 15:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!

Lekkere koffiebonen? Welke koffiebonen moet je kiezen?

Lekkere koffiebonen? Welke koffiebonen moet je kiezen?
Koffie is een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur, maar we helpen je graag een beetje op weg.

Ben je op zoek naar de lekkerste koffiebonen om jouw ochtenden op te fleuren? Zoek niet verder! Bij Kaldi Koffie & Thee hebben we een uitgebreide selectie van de allerbeste koffiebonen die jouw smaakpapillen zullen verwennen. Of je nu een doorgewinterde koffieliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een heerlijke kop koffie, onze koffiebonen zullen je zeker bekoren.

De verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Er zijn verschillende soorten koffiebonen die elk hun eigen unieke smaakprofiel en karakter hebben. Van de rijke en volle smaak van Arabica bonen tot de krachtige en intense smaak van Robusta bonen, er is voor elk wat wils. 

Arabica Koffiebonen:

Arabica koffiebonen staan bekend om hun unieke smaakprofiel en intrigerende aroma's die variëren van bloemig tot fruitig.

Verfijnde en zachte smaak.

Complex aroma met variaties van bloemig tot fruitig.

Subtiele zuurgraad en mild karakter.

Geliefd onder liefhebbers van fijne smaken.

Groeit op hogere hoogtes en in mildere klimaten.

Meestal groter en ronder van vorm.

Minder cafeïne in vergelijking met Robusta bonen.

Robusta Koffiebonen:

Deze soort koffiebonen voegen een geheel nieuwe dimensie toe aan je koffie-ervaring, met een intense smaak en robuuste aroma's.

Krachtige en intense smaak.

Vaak aardse en nootachtige tonen.

Hogere hoeveelheid cafeïne draagt bij aan volle body en dikke crema in espresso's.

Gedijt op lagere hoogtes en is bestand tegen ruwere omstandigheden.

Meestal compacter en ovaler van vorm.

Wordt vaak gebruikt in espresso's en koffieblends.

Meer resistent tegen ziektes en plagen dan Arabica bonen.

Waar moet je op letten voor lekkere koffiebonen?

1. Versheid van koffiebonen

Versheid staat zonder twijfel bovenaan de lijst. We weten dat niets de smaak van koffie meer kan beïnvloeden dan de versheid van de bonen zelf. Daarom worden onze koffiebonen met uiterste zorg gebrand en direct na het branden luchtdicht verpakt. Dit garandeert dat de rijke aroma's en smaken behouden blijven tot het moment dat je jouw eerste slok neemt. Bij elke kop koffie die je zet, ervaar je de onmiskenbare frisheid die onze bonen bieden.

Versheid van koffiebonen
Vettige koffiebonen

2. Vettigheid van de koffiebonen: 

Een goede koffieboon is bijna niet vettig en oogt dof. Veel mensen denken dat een laag olie juist betekent dat het ‘premium’ koffiebonen zijn, maar dit is helaas verre van de waarheid. De oliën en vetten komen namelijk vrij wanneer de koffie te lang wordt gebrand, de vetten in de bonen smelten en naar het oppervlak bewegen. Een beetje vettigheid is natuurlijk geen probleem en zelfs niet te vermijden, aangezien het hoort bij het natuurlijke groeiproces van de boon. Maar zoals met veel dingen, is te veel vet niet goed voor jouw kopje koffie. 

3. Branding Graad

De branding van de bonen is een beslissende factor voor de uiteindelijke smaak en aroma van je koffie. Bij Kaldi zijn we ons bewust van deze impact, en daarom besteden we veel aandacht aan het brandproces. Elke boon wordt met precisie en vakmanschap gebrand om de optimale smaak en karakter naar voren te brengen. Of je nu houdt van een licht gebrande koffie met delicate smaken of juist verlangt naar een diepe, donkere branding voor een krachtige afdronk, onze selectie biedt voor elk wat wils.

Branding koffiebonen
Herkomst van de koffiebonen

4. Herkomst en variëteit: 

De oorsprong van de koffiebonen en hun variëteit spelen ook een grote rol in de smaakbeleving. Onze bonen worden zorgvuldig geselecteerd uit verschillende koffieregio's over de hele wereld, elk met hun eigen unieke klimaat en bodemgesteldheid. Dit leidt tot diversiteit in smaken, aroma's en nuances. Of je nu de voorkeur geeft aan de fruitige tonen van Afrikaanse bonen of de nootachtige rijkdom van Zuid-Amerikaanse bonen, bij Kaldi hebben we een breed scala aan herkomsten en variëteiten om uit te kiezen. Let ook vooral op keurmerken van koffiemerken om zeker te weten dat jouw koffiebonen van plantages komen die eerlijk worden beloond voor hun werk!

5. Eigen voorkeuren

Wat jouw favoriete koffie is (of kan worden) is natuurlijk grotendeels afhankelijk van de smaak die jij lekker vindt. Daarom vinden wij het bij Kaldi belangrijk om veel te proeven en te experimenteren. In onze Kaldi vestigingen kan jij vrijblijvend advies ontvangen van onze barista’s om jouw smaak te ontdekken. Liever thuis proeven? Doe de Kaldi Koffiematch of bestel een van onze koffie proefpakketten!

Eigen voorkeur

Welke koffie is het lekkerst?

Je kunt zelf het beste bepalen welke koffie bij jou past. Je zult moeten bepalen wat je lekker vindt (en natuurlijk ook wat niet). Dit doe je door veel verschillende koffies te proeven en te blijven proeven. Om de koffie te waarderen moet je vooral van de smaak en het aroma genieten zoals je dat bijvoorbeeld ook doet met wijn. Probeer onder woorden te brengen wat je proeft en ervaart. Zet je zintuigen op scherp! Probeer verschillende zetmethodes en maalgraden om zo jouw perfecte kopje te kunnen zetten

Kom je er niet uit? Doe dan onze koffiematch! Met een paar simpele keuzes ontdek je de koffie die bij jou past. Liever gewoon proeven? Probeer dan eens een Kaldi koffie proefpakket om vanuit het comfort van je eigen huis te experimenteren en te proeven met barista kwaliteit koffiebonen! Natuurlijk kan je ook altijd even langskomen bij een Kaldi bij jou in de buurt voor persoonlijk advies van onze deskundige barista's. Hopelijk tot snel!

Ontdek hier onze koffiebonen

Deel deze post
Archief
Koffie van de maand: Barista's Choice
De naam van de koffie zegt het al: De keuze van barista's!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.