True

  • ✔️ Gratis verzending in Nederland vanaf €75,-
  • ✔️ Levering binnen 2 werkdagen! 
  • ✔️ Winnaar NFV Franchise Trofee  

Lekkere koffiebonen? Welke koffiebonen moet je kiezen?

Lekkere koffiebonen? Welke koffiebonen moet je kiezen?
Koffie is een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur, maar we helpen je graag een beetje op weg.

“Wat is nou écht lekkere koffie” en “Welke koffiebonen moet ik gebruiken voor de espressomachine die ik heb?” zijn vragen die we regelmatig horen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: koffie is een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur. Kwalitatief goede koffiebonen kopen is het probleem niet, het zit hem vooral in de verschillende smaken en de manier van zetten van de koffie. Het gaat erom wat jij het allerlekkerst vindt. Maar wat vind je nou het allerlekkerst? En hoe kom je daarachter?
Koffiebonen bestellen

Wat voor koffiebonen zijn er?


In de koffiewereld bestaan er verschillende soorten koffiebonen. De twee bekendste koffiebonen zijn:

Arabica - Klik hier voor 100% Arabica koffiebonen

Robusta - Klik hier voor 100% Robusta koffiebonen

De Robusta plant heeft met haar vruchten een rode kleur en de Arabica plant een meer paarse kleur. Qua uiterlijk valt de grootte meteen op. De Robusta boon is vooral rond en kenmerkt zich met een rechte nerf, terwijl de Arabica boon groter is van formaat. Daarnaast heeft de Robusta een wat donkerdere kleur, ten opzichte van de Arabica. De Arabica neigt meer naar een licht groen – grijze en soms zelfs blauwe kleur. Deze kleur krijgen de bonen omdat ze nog ongebrand zijn. Wanneer de bonen gebrand worden ontstaat er een bruinere kleur. Het allergrootste en belangrijkste verschil tussen deze twee is de smaak. De Robusta is zeer krachtig en de Arabica is zachter en aromatischer van smaak.

Waar komen koffiebonen vandaan?

De lekkerste koffiebonen vind je vooral in bepaalde gebieden rond de evenaar. Dit zijn plekken waar een klimaat bestaat waarin het qua temperatuur niet al te warm is, weinig waait en veel regent. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat de koffie het beste groeit in deze gebieden. De smaak van de koffie ontstaat vervolgens door de soort koffieboon, het terroir (de omgeving waar de koffie verbouwd wordt), de hoogte van de plantage, de verzorging en verwerking, branding en het al dan niet blenden van de koffiebonen.

Zuid-Amerika is het werelddeel waar de meeste koffiebonen geproduceerd worden en waar veel koffieplantages te vinden zijn. Koffiebonen uit Zuid-Amerikaanse landen kennen voornamelijk wijnachtige fruittonen. Met uitzondering van Brazilië, daar is de koffie milder van smaak. Benieuwd naar de uiteenlopende smaakpaletten en verschillende niveaus van branding in Zuid-Amerikaanse koffies? Probeer eens één van de proefpakketten van Kaldi, met koffies van over de hele wereld zoals Brazilië, Colombia en een blend uit Brazilië, Guatemala, Vietnam en Laos. Dit zijn stuk voor stuk lekkere koffiebonen. Welke koffie is jouw favoriet? Doe de Kaldi Koffiematch en vind de smaak die bij jou past.

Koffie-webshop

Een ander continent waar veel koffie geproduceerd wordt is Afrika. Volgens koffie-experts komen de beste koffiebonen uit Afrikaanse landen. Hier tref je een fruitige smaak aan met citrustonen. Dan hebben we ook nog Noord-Amerika, waar de koffies voornamelijk bloemig, fris en notig smaken en de koffies uit Azië kennen kruidige en zoete tonen. Door hier al een onderscheid in te maken kun je jouw voorkeur mogelijk toespitsen tot een bepaald continent. Uiteraard zijn er veel nuances in aan te brengen, dus kijk vooral ook eens op kaldi.nl en ontdek alle verschillende koffies.

Welke koffie is het lekkerst?

Je kunt zelf het beste bepalen welke koffie bij jou past. Je zult moeten bepalen wat je lekker vindt (en natuurlijk ook wat niet). Dit doe je door veel verschillende koffies te proeven en te blijven proeven. Om de koffie te waarderen moet je vooral van de smaak en het aroma genieten zoals je dat bijvoorbeeld ook doet met wijn. Probeer onder woorden te brengen wat je proeft en ervaart. Zet je zintuigen op scherp!

► Kom je er niet wat? Doe dan onze koffiematch! Met een paar simpele keuzes ontdek je de koffie die bij jou past.

Klik hier om de koffiematch te doen! 

Bij het proeven van verschillende koffies is het handig dat je rekening houdt met het hierboven genoemde terroir en de branding van de koffiebonen en bijhoudt wat hierin je voorkeuren zijn. Probeer de koffies ook met verschillende zetmethoden te bereiden, de koffiesmaken en aroma’s kunnen per zetmethode namelijk behoorlijk variëren. Blijf experimenteren en ontdekken, wij helpen je graag!

Koffie bestellen
Ontdek hier onze koffiebonen

Deel deze post
Archief
Koffie van de maand: Barista's Choice
De naam van de koffie zegt het al: De keuze van barista's!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.