Hoe zet je koffie met een espressomachine?

Hoe zet je koffie met een espressomachine?
maart 9, 2018 Kaldi

Espresso, cappuccino, latte macchiato of lungo, koffie in al zijn verleidelijke vormen was nog nooit zo populair. Heerlijk genieten van een goede opkikker, en dat bij voorkeur gezet in een handomdraai, is wat we vaak het liefst willen. In eerste instantie zou je denken dat het thuis zetten van een goede kop koffie een flinke klus is. Koop je een goede espressomachine, dan blijkt dit eigenlijk heel eenvoudig te zijn. Makkelijk, voor als je in de ochtend haast hebt en snel een kop koffie wil drinken. Maar hoe zet je nou een lekkere kop koffie met zo’n espressomachine?

Espressomachines zijn onder te verdelen in volautomaten en halfautomaten. Het verschil tussen deze automaten is de volledige controle over het zetproces van je koffie ten opzichte van de controle die je overlaat aan de machine zelf. Als je het zetproces zelf in de hand wil houden heb je het over een halfautomaat, ook wel pistonmachine genoemd. Wanneer je regelmatig een kopje koffie wenst en niet voor ieder kopje druk in de weer wilt zijn, dan kun je beter je koffie zetten met een volautomaat.

koffiebonen bestellenKoffie zetten met een volautomaat

Het perfecte kopje koffie drink je gewoon thuis. En gemak dient de mens met een volautomaat. Je stelt op de machine in hoe je jouw kopje koffie wilt drinken, je drukt op de knop, wacht een paar seconden en… genieten maar. Je past de sterkte van je espresso of andere koffiespecialiteit makkelijk aan door de maling van de bonen op grof, gemiddeld of fijn te zetten. Houd hierbij in gedachten: hoe fijner de korrels, hoe sterker de smaak.

Koffie zetten met een halfautomaat

Met een halfautomaat kun je zelf helemaal bepalen hoe het kopje koffie gaat smaken. Er zijn gigantisch veel mogelijkheden bij een halfautomaat. Je kunt bijvoorbeeld de maling naar eigen wens instellen of de watertemperatuur. Hieronder staan dan ook de stappen voor het zetten van een kopje espresso met een halfautomaat.

Espresso zetten:

  • Zet de (porseleinen) koffiekopjes van tevoren op het warmhoudplaatje van je espressomachine, of vul deze kopjes met warm water. Want wanneer je dit niet doet valt de koffie in een koud kopje. De temperatuur van de koffie daalt dan met 10 tot 15 graden, waardoor het cremalaagje van de espresso verdwijnt.
  • Gebruik schoon en vers water. Een kopje espresso bestaat voornamelijk uit 93 á 97 procent water. Barista’s gebruiken vaak mineraalwater. Ontdek en experimenteer zelf welk water jij het allerbeste vindt voor jouw espresso.
  • Zorg ervoor dat je de koffiebonen fijn maalt en laat de gemalen koffie in de piston vallen. Het doel is dat je uiteindelijk 25 – 30 ml espresso hebt in 25 – 30 seconden. De meeste barista’s gebruiken rond de 7 gram gemalen koffiebonen voor een espresso.

koffie proefpakket bestellen

 • Druk de gemalen koffie licht (met een druk van ongeveer 5 kilo) aan met een tamper in de piston. Verwijder daarna met je vinger de overtollige koffie die op de rand van de piston ligt. Doe dit nog een keer, maar nu vrij stevig. De druk die je uitoefent moet nu ongeveer 20 kilo zijn.
 • Voordat je de piston in de espressomachine plaatst, laat je nog een paar seconden het hete water doorlopen. Dit doe je zodat eventuele resten koffie van de vorige keer verwijderd worden.
 • Nadat je de piston in de espressomachine hebt geplaatst, start je meteen de machine. Meet de tijd en stop na 25 á 30 seconden. Als alles is gelukt heb je nu een espresso van ongeveer 30 ml, waarbij een lichte tot stevige crema is ontstaan met daarbij een bruine kleur.
 • 25 á 30 seconden? Ja. Deze tijd klok je van het moment dat je het espresso-apparaat aanzet. Dan kom je uit 30 seconden. Meet je vanaf het moment dat de espresso in je kopje loopt, dan is het ongeveer 25 seconden.

Zoals het spreekwoord luidt: Oefening baart kunst. Dat geldt ook voor het zetten van een espresso. Door veel te oefenen, te proberen en te proeven ontdek je zelf de lekkerste espresso of koffiespecialiteit.

Uiteraard is het voor een kopje goede koffie belangrijk dat je kwaliteit koffiebonen gebruikt. Je kunt de beste koffiebonen kopen in de Kaldi webshop.
Lees ook hier waar je op moet letten bij het kopen van koffiebonen.

koffie webshop

 

2 Reacties

 1. Mo 9 maanden geleden

  Beste,

  Ik zou graag advies willen vragen over maalgraad voor een ‘gewone’ kop koffie gezet met een pistonmachine.

  • Kaldi 9 maanden geleden

   Beste Mo,

   Allereerst onze excuses, door de Kerst etc. is je bericht helemaal over het hoofd gezien. Wat leuk dat je ons contacteert.

   Goede vraag! Maar hierop is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Omdat elke molen een andere maalgraad-instelling heeft.
   het is dus een kwestie van proberen, proberen, proberen en heel veel proeven wat jij het lekkerste vindt. Koffie is namelijk heel smaakgebonden en de uiteindelijke smaak is afhankelijk van vele factoren, naast de maalgraad is het type koffieboon, de melange, de doorlooptijd en de bar van invloed op de smaak. En uiteraard draagt een goed onderhouden en gereinigde machine bij aan een perfect kop koffie.

   Een algemene regel voor pistonmachines is wel dat de koffiebonen fijn gemalen moet zijn, zodat het water wat in korte tijd door de koffie wordt geperst goed de smaken in zich kan opnemen.
   Hieronder zie je een algemeen overzicht wat maalgraden betreft.

   ZETMETHODE MAALGRAAD
   Espresso machine Fijne maling
   Turkse koffie (cezv) Zeer fijne maling
   Filterkoffie (inclusief V60, Kalita, Chemex etc.) Grove maling
   Snelfilter Grove maling
   Cafètiere Zeer grove maling

   Op het moment dat dezelfde koffiezetmethode gebruikt wordt, gelden de volgende twee regels:

   Een grovere maling, zorgt voor meer zure smaken.
   Een fijnere maling, zorgt voor meer bittere smaken.

   Waar woon je? Je bent uiteraard altijd van harte welkom in 1 van onze 27 vestigingen. Onze medewerkers informeren je graag over diverse maalgraden en smaken.
   Je kunt daar ook koffie proeven. op https://www.kaldi.nl/winkels vind je al onze vestigingen. Wellicht ben je benieuwd welke koffiesmaak bij je past. op Kaldi.nl/koffiematch vind je onze smaaktest, waardoor je snel ziet welke koffie bij jouw karakter past.

   We hopen dat je er zo een beetje uitkomt, al zul je in de tussentijd vast al een heel eind zijn gekomen. Mocht je nog vragen hebben dan helpen wij je uiteraard graag.

   We wensen je heel veel plezier met je pistonmachine en uiteraard heel veel koffiegenot!

   Met vriendelijke groet,

   Annet / Kaldi Koffie & Thee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Schrijf je in voor de Kaldi nieuwsbrief

Aanmelden